Hyra ut i andra hand

Bostadsrättsinnehavare som önskar hyra ut i andra hand måste ha skriftligt tillstånd av styrelsen, tillstånd är alltid tidsbegränsat och ges i regel för ett år i taget, totalt max två år om inte särskilda skäl finns. Tillstånd ges endast för namngiven person, uthyrning via förmedling är inte tillåtet. 

Frågor till styrelsen om uthyrning i andra hand kan du maila till styrelsen.

Ansökningsblankett

Rutin vid uthyrning i andra hand:

Lägenhetsinnehavaren

  • Skickar ansökningshandlingar om att få tillstånd till uthyrning direkt till styrelsen.
  • Kopia av andrahandskontraktet ska bifogas ansökningsblanketten (vi vill veta vilka som bor i vår fastighet men vi lägger oss inte i villkoren i andrahandskontraktet.).
  • Om du önskar hyra ut på grund av utlandsarbete ska du också bifoga intyg från arbetsgivare som visar utlandsvistelsens tid.

Styrelsen 

  • Fattar beslut och informerar lägenhetsinnehavaren om beslutet.
  • Vid ett godkänt beslut skickar vi handlingarna till den ekonomiske förvaltaren för registrering.

 

Vilka regler gäller?

I april 2003 infördes i Bostadsrättslagen nya regler avseende möjligheten till upplåtelse i andra hand.

För att få hyra ut i andra hand måste man ha ”beaktansvärda skäl”. Föreningen ska inte heller ha ”befogad anledning” att motsätta sig att man hyr ut lägenheten.

Beaktansvärda skäl kan exempelvis vara :

  • arbete eller studier på annan ort
  • vistelse på annan ort för vård av anhörig
  • att man vill prova att bo tillsammans med ny partner

Man kan däremot inte räkna med att få tillstånd till att hyra ut i andra hand om man köper en bostadsrätt och aldrig flyttar in. Avsikten har ju då aldrig varit att bosätta sig där.

Det är också så att ju längre tid man hyrt ut sin lägenhet, desto svagare anses vissa av skälen vara till att få fortsätta hyra ut (exempelvis "provbo" kan man inte göra i flera år).
 

Uthyrning utan tillstånd – vilka risker innebär det?

Såväl förstahandshyresgäst som bostadsrättshavare som önskar hyra ut i andra hand måste ha tillstånd av styrelsen. Upplåter man sin lägenhet i andra hand (oavsett om man tar ut hyra eller ej av andrahandshyresgästen) utan tillstånd riskerar man att bli uppsagd respektive att få bostadsrätten förverkad.